Новини

Рейди ТЦК, реакція військових і скандал зі STEKO 

15.10.2024

У п’ятницю та вихідними почали з’являтися фото і відео зі спільних рейдів ТЦК та поліції українськими містами. У Дніпрі набільше відео публікували з парку Шевченка, також писали про мобільні блокпости переважно в середмісті.

Завірусилося відео, на якому гендиректор компанії-виробника вікон Steko Сергій Положай грубо відповідає працівнику ТЦК під час перевірки документів в районі парка Шевченка. У себе в інстаграмі підприємець написав, що оновив дані й «мав повістку, продовжену до 1 листопада».

Поліція Дніпра відкрила кримінальне провадження за фактом хуліганських дій відносно військового. На сторінці STEKO опублікували довгий допис, в якому пишуть, що відео не є повним, і вся інформація на цю тему подається «у вигідному для когось світлі». 

На сторінці патрульної поліції з’явилося відео, на якому днями директор STEKO порушує правила дорожнього руху. «Водій мав ознаки сп’яніння», – йдеться у дописі.

Рейди ТЦК, реакція військових і скандал зі STEKO 
Гендиректор STEKO Сергій Потураєв

Останні рейди провели, зокрема, по закладах, ТЦ, нічних клубах, готелях, заміських комплексах. У Львові представники ТЦК відвідали стрип-клуб та весілля.

У Дніпрі з’являлися відео з закладів «Репортер», Dollar, Mixtura та ін.

Також представники ТЦК перевіряли документи на концерті ОЕ у Києві, на виступі коміка Антона Тимошенка у Черкасах і на концерті музичних гуртів True Tough, «Ґрунт палає» та Mordox в одному з харківських клубів (очевидці пишуть, що нібито звукорежисер концерту вже на навчаннях).

У харківських телеграм-каналах писали про те, як представники ТЦК «хотіли запакувати 16-річного хлопця, якого не дали забрати перехожі». 

Рейди ТЦК, реакція військових і скандал зі STEKO 
Фото: Фокус
Рейди ТЦК, реакція військових і скандал зі STEKO 
Львівський стриптиз-клуб

14 жовтня член комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко прокоментував рейди ТЦК:

«…У нас немає, можливо, ким поповнювати військові формування. Хлопці там третій рік на війні, вони теж хочуть сходити на концерт ОЕ, сходити до ресторанів». 

«А поповнення не надходить. Тому центри комплектування і соцпідтримки, я так розумію, так, в межах діючого законодавства нагадали про те, що в обов’язковому порядку кожен військовозобов’язаний громадянин України повинен стати на військовий облік, бо це вже не право, а обов’язок».

Думки стосовно необхідності робити подібні рейди у мережі розділилися. Наприклад, що стосується концерту ОЕ.

Рейди ТЦК, реакція військових і скандал зі STEKO 
Facebook Олександр Федієнко

Народний депутат від «Європейської Солідарності» Микола Княжицький:

«Масові облави на концертах українських виконавців – свинство, спрямоване проти української культури та армії. Не дивуйтеся потім російській попсі та мові на вулицях Києва, зрадникам та колаборантам та збільшенню втікачів через Тису».

Рейди ТЦК, реакція військових і скандал зі STEKO 
Facebook Микола Княжицький

Народний депутат від «Слуги народу» Микита Потураєв не вважає, що це рейди – це загроза для культури:

«Я вітаю такі перевірки і вважаю, що вони мають бути наскрізними та постійними».

Рейди ТЦК, реакція військових і скандал зі STEKO 
Микита Потураєв

Заступник командира 3-ої ОШБР Максим Жорін написав:

«Справедлива мобілізація саме так і виглядає – коли не тільки з сіл та маленьких міст забирають людей, а й з великих міст теж, де люди собі спокійно ходять на концерти та в рестіки».

Рейди ТЦК, реакція військових і скандал зі STEKO 
Максим Жорін: Фото 3 ОДШБ

Український адвокат, військовослужбовець і громадський діяч Масі Найєм пише наступне:

«Порушення прав людей я засуджую. Так само як і порушення виконання обовʼязків. Але нам важливо зараз згуртуватись навколо пошуку рішення. І не покладатись виключно на державу».

Рейди ТЦК, реакція військових і скандал зі STEKO 
Фото: Bob Basset/Facebook

Український журналіст і письменник Вахтанг Кіпіані: 

«Якби військовозобов’язані чоловіки після кожного повідомлення в пресі про поранення чи загибель військовослужбовця самі йшли до ТЦК або до конкретних військових частин, то не треба було б ніякі документи на вулицях перевіряти. Тоді б людей у силах оборони було б якщо не достатньо, але точно більше, ніж зараз. Замість того, хто вибув – має прийти інший. Це головне. Якщо тому, хто понад два з половиною роки чекав своєї миті потрібно особливе запрошення під танці з бубном, то наряд поліції і ТЦК – це саме воно і є. Якщо мільйони чоловіків не ідуть захищати свої родини самі, то держава і існує для того, щоб нагадувати не тільки про права, але і про обов’язки».

Рейди ТЦК, реакція військових і скандал зі STEKO 
Фото: Facebook Вахтанг Кіпіані

Будь-яке висловлювання на тему рейдів ТЦК викликає дискусію у коментарях. Це уривок з допису письменника з Дніпра Яна Валєтова та деякі коментарі до нього.

Рейди ТЦК, реакція військових і скандал зі STEKO 
Фото: Facebook Ян Валетов
Завантажити ще...