Новини

Дослідник історії Дніпра показав, як ресторан «Маяк» виглядає всередині

Дослідник історії Дніпра показав, як ресторан «Маяк» виглядає всередині
Фото взято з Facebook Den Weissman

Чисельні графіті, побиті вікна та спотворені фасади. Так зараз виглядає будівля ресторану «Маяк» у парку Шевченка.

«Колись дивовижна будівля все більше стає схожа на примару минулого – вона немов велетень, що присів та задрімав на скелях над Дніпровськими водами».

Саме такими враженнями у своєму фейсбуці поділився дослідник Ден Вейссман.

Він розповів історію створення «Маяка», показав, як виглядає ресторан зараз та спростував відомі міфи, що пов’язані з цим місцем.

Вейссман розповідає, що «Маяк» збудували на місці ресторану «Хвиля» під час масштабної реконструкції набережної та парку Шевченка. На тлі нових об’єктів ресторан «Хвиля» виглядав застарілим і не відповідним новому вигляду міста.

«Як тільки стара будівля згоріла (або їй допомогли згоріти – бо подібна практика для забудовників Дніпра це «накатаний прийомчик» з давніх часів), майже одразу у парку почали будувати новий ресторанний комплекс. Вже через півтора роки на парковому схилі височіла брутальна вежа нового ресторанного комплексу»

Історик спростував популярний в певних колах міф, що заклади «Аврора», «Хвиля» та «Маяк» займали одне й те саме місце. Каже, що ресторани були окремими будівлями розташованими одне від одного у десятки метрів та ще й збудованими в різний час.

«На підтвердження цього раджу прослідкувати кілька шарів на проєкті OldMaps.dp.ua та порівняти зону забудови і конфігурацію плану зі світлинами цих об’єктів, які у вільному доступі в мережі. Як я писав вище – єдиним виключенням, коли «Аврора» та «Волна» співпадали – і конструктивно і зонально – це випадок, коли споруда ресторану збудованого 1950-му році тимчасово мала ім’я попередника»

Завантажити ще...